Bécsben rendezik meg a 21. Nemzetközi Passzívház Konferenciát áprilisban

Bécsben rendezik meg a 21. Nemzetközi Passzívház Konferenciát áprilisban

A Messe Wien Congress Center bécsi konferencia központban rendezik meg a 21. Nemzetközi Passzívház Konferenciát 2017. április 24-30. között.

32485512811_b6b17a2982_m

Prof. Dr. Wolfgang Feist

Passzívházat mindenkinek! Ezzel a jelmondattal hirdették meg a 21. nemzetközi szakmai seregszemlét, melynek idén először nem német városa ad otthont. A konferenciát kezdetektől más-más német városban rendezték meg, ezúttal viszont Bécsben tartják. Nem véletlenül. Bécs évek óta elkötelezettje a technológiának, számos passzívház-mintaprojekt valósult meg az utóbbi évtizedben a legkülönfélébb épülettípusokban, passzívház minőségű óvoda, kollégium, lakóház, irodaépület stb. üzemel az osztrák fővárosban. A konferencia során kirándulás keretében ezek fel is kereshetők.

– Nyilvánvalóan sok minden történt az 1991-ben megvalósult első passzívház építése óta. Ma már a világ minden részében épülnek passzívházak, teljesen különböző formájú és méretű, és sokféle célt szolgáló épületek – családi házak, többlakásos épületek, oktatási intézmények, irodák. Bécs különösen jó példával szolgál az energiahatékony építés területén, mércét állít – fogalmaz Prof. Dr. Wolfgang Feist, a német Passzívház Intézet alapító-vezetője.

2013-ban, Bécsben adták át a világ első legmagasabb minősített passzívházát, egyúttal az egyik legtakarékosabb irodaházát. (New Yorkban és Bilbaóban épül két hasonló létesítmény, melyek méreteikben várhatóan le is körözik majd a Bécsi irodaházat.) A 78 méter magas, ívelt acél-üveg komplexum a Raiffeisen-Holding tulajdonát képezi, a Duna-parton valósult meg. A szükséges energiaigény jelentős részét megújuló energiaforrásból fedezik; a Duna-csatorna vizét például fűtéshez, hűtéshez hasznosítják. A 21 emeletes, 20 ezer négyzetméter alapterületű épületben saját, biogázzal üzemeltetett, hőt és villamos áramot is termelő hőerőmű található. Egy hagyományos technológiával létesült, hasonló paraméterű irodaház rezsiköltségéhez képest a bécsi passzív irodaépületnek nagyjából 50 %-kal kevesebb az energiaköltsége, a tervezők számításai szerint a komplexum több mint 700 háztartás energiaszükségletét képes megtakarítani. Az irodaházban vendéglátó egységek, közösségi terek találhatók, s óvoda működik itt – nemcsak a dolgozók gyermekeit, hanem a környéken élők csemetéit is fogadják. A passzívház-követelményrendszernek megfelelően minden helyiségben optimális a hőmérséklet és a levegő minősége, összességében pedig minimális az energiafogyasztás.

Wien RHW.2 Tower

Wien RHW.2 Tower. © Passivhaus Institut

 

Nemcsak a világ első minősített passzív magasházával büszkélkedhet Bécs! Az osztrák főváros vonzáskörzetében található Korneuburgban passzívházként épül meg az új állami börtön. A 12 500 négyzetméter alapterületű létesítmény 200 fogvatartottnak és 80 alkalmazottnak ad helyet.

Az Euro Gate egy ugyancsak figyelemreméltó bécsi nagyberuházás: az egykori Aspang vasútállomás telkén, Landstrasse kerületben kialakítandó új városnegyedben kizárólag passzívház-minőségű lakásokat, irodákat és kereskedelmi létesítményeket építenek. A kivitelezés első üteme már megvalósult: 800 lakás épült, ezekbe összesen közel hétezren költöznek majd be. Az építkezés összköltsége 103 millió euró, a bécsi önkormányzat több mint 40 millió euróval támogatja a programot.

Kollégium (OeAD) is létesült Bécsben passzívház minőségben; információink szerint eddig 15 ezer – a világ számos pontjáról Bécsbe érkező – külföldi diák tapasztalhatta meg a kortárs, energiahatékony, fenntartható építészeti modell előnyeit: a helyiségekbe folyamatosan szűrt, friss levegő áramlik, nyáron is kellemesen hűvös van, télen pedig minimális fűtés mellett is kellemes a hőmérséklet.

32745226865_22066b9e33_z

Bahnstadt Heidelberg Balkone. © Passivhaus Institut

31902140684_a978a20a6d_z

Bécsi társasház. © Passivhaus Austria

A 21. Nemzetközi Passzívház Konferenciáról

32485971241_467f90ca9c_z
Mintegy 50 országból várnak résztvevőket. Összesen 16 szekcióban hangzanak el előadások, melyek a passzívház szabvány legkülönfélébb megközelítéseit érintik, úgy mint passzívház és megújuló energia, passzívház különböző éghajlati zónákban, átalakítások stb. Mint minden évben, a rendezvényhez szakkiállítás kapcsolódik, passzívház-komponensek mutatják be termékeiket, szolgáltatásaikat (kiemelten nyílászárók, termikus szigetelőanyagok és hővisszanyerős szellőztető rendszerek gyártói mutatkoznak be).

26500962232_fb4529bed1_z

A 21. Nemzetközi Passzívház Konferencia mottója – Passzívházat mindenkinek! – nemcsak a világszerte bővülő passzívház állományra utal, hanem arra is, hogy az energiahatékony építési szabvány minden épülettípusra alkalmazható, minden éghajlaton működőképes, azaz jelentős mértékben képes csökkenteni az épületüzemeltetési (fűtési, hűtési, primer energia) költségeket.

Passzívház látogatásokat is szerveznek, melynek során Bécs kiemelkedő passzívház-minőségű épületeit mutatják be.

A konferencia programja >>

A konferencia weboldala >>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.