Példaértékű bérlakásprogram Angyalföldön: a 100 lakásos után 23 lakásos passzívház minőségű társasház épül a 13. kerületben

Példaértékű bérlakásprogram Angyalföldön: a 100 lakásos után 23 lakásos passzívház minőségű társasház épül a 13. kerületben

A XIII. Kerületi Önkormányzat 2015-2019. közötti középtávú vállalásai között szerepel az önkormányzati bérlakás-állomány növelése újabb 50 bérlakással. Az Önkormányzat 2002. óta folytatja bérlakás-építési programját, amelynek eredményeként eddig 9 helyszínen 576 db lakást épített, ezek közül kiemelkedő vállalás az a 100 lakásos társasház, amely passzívház-minőségben valósult meg. 2017. március 14-i alapkőletételen jelentették be, hogy a Kartács utca 14. sz. alatt újabb, 23 lakásos önkormányzati bérház épül. A tervezők által megálmodott épület a Kartács utca – Csata utca – Gömb utca – Üteg utca által határolt tömb közbenső telkén helyezkedik majd el.

A tömb nem tartozik a kerületi városkép szempontjából kiemelt területek közé, a szomszédos telken álló Csata Utcai Általános Iskola épülete fővárosi védettségű. A területválasztás tudatos célja volt, hogy az önkormányzati beruházással ösztönözzük a magánerős építkezéseket és a kerület ezen részében a Jász utca környékéhez hasonló fellendülés kezdődjék. Az önkormányzati területfejlesztés hatása a meglévő magántulajdon felértékelődését is maga után vonja.

Az építkezés a XIII. Kerületi Önkormányzat koncepciózus bérlakás-építési programjának keretében valósul meg 100%-ban önkormányzati forrásból: 100 %-ban önkormányzati tulajdonú, 23 db lakásos lakóépület épül. A tervezett épület pince, földszint és 5 emelet magas. A lakásszámnak megfelelő 23 db gépkocsi tároló a pinceszinten, a mélygarázsban és a földszinten helyezkedik el. A lakások jellemzően 1 és 2 szobás kialakításúak, átlagos alapterületük 40-50 m2 és minden lakás önálló konyha- és étkezőhelyiséggel rendelkezik. Az első emeleten 2 db, mozgáskorlátozott bérlők által is igénybe vehető lakás épül.

alapkoletetel_13_ker

Alapkőletétel 2017. március 14-én. Fotó: Passzívház Magyarország Egyesület

A gépészeti helyiség az épület legfelső szintjén található, az épület fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel, a használati melegvíz ellátása központi kondenzációs gázkazánnal történik, amely a maximális üzemeltetési biztonság érdekében, indokolt esetben a fűtésre is rásegít. A lakások komfort szellőzéssel ellátottak, a lakóterekbe történő friss levegő befúvással. A homlokzati hőszigetelés vastagsága 20 cm. Az épület az XIII. Kerületi Önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzívház kritériumoknak. Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. Az épületben épületfelügyeleti (távriasztással) és épületautomatikai rendszer működik.

A kivitelezést közbeszerzési eljárás keretében az FK-RASZTER Zrt. nyerte el. Az építés bruttó költsége 961 millió forint.

A telek területe: 1290 m2
Beépített terület: 429,8 m2
Terepszint alatti beépítés: 750,5 m2
Zöldfelület területe: 539,5 m2
Épület összes szintterülete: 2584,7 m2
Parkolók száma: 23 db

Forrás >>

Jó itt lakni! | A százlakásos passzívház egyik bérlőjével beszélgettünk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

1 Comment

  • Ismételten csak gratulálni tudunk, még egy Budapesti Kerületi Önkormányzat ezt nem tudta megtenni, amit a kerületünk. Csak csodálni lehet a fejlődést, legyőzve minden kerületet.
    Csodálatos Csapat munka.!
    További jó egészséget Kívánunk és sikert.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.