„A szűklátókörűséget kell levetkőznünk”

„A szűklátókörűséget kell levetkőznünk”

Milyen problémákkal küzd a fenntartható építészet Franciaországban? Mekkora szerepe van a politikának, az építészeknek és a befektetőknek, vagy éppen az oktatásnak a túlélhető jövő kialakításában? A fenntarthatóságon kívül nincs más alternatíva, véli Christian Charignon, a lyoni Tekhnê Architectes & Urbanistes iroda társalapítója, akivel a 15. Környezetvédelmi Hónap alkalmából Bán Dávid beszélgetett a Francia Intézetben.

Részlet:

BD: Mit tapasztal az egyedi megrendelők részéről? Náluk érezhető egy komolyabb nyitottság az etikus, fenntartható építkezések felé?

CC: Az egyedi megrendelők, akik saját családi házakat terveztetnek, igen nagy részt hasítanak ki a piacból, hiszen éves szinten nagyjából fele-fele arányban épülnek lakások családi házakban és bérházakban. Országszerte úgy 150.000-150.000 lakásról van szó évente. Sajnos a családi házak nagy része igen kis költségvetésből, „fapados” módon épül meg, ami egy katasztrófa. Ahhoz, hogy a színvonal emelkedjen, az államnak kellene meghatározni a megfelelő szabályrendszert, a kereteket.  De a megrendelők körében még nem igazán jelent meg a tudatosság. Ez az új generációval kezd talán megváltozni. Ők az idősekkel szemben már tanultabbak, nyitottabbak, érzékenyebbek a témára.

Az interjú az Építészfórumon olvasható >>

Az interjú a 15. Környezetvédelmi Hónap, a Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia keretein belül jöhetett létre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.