Határon túli aktivitás: külföldön épít passzívházakat egy magyar építőipari vállalkozó

Határon túli aktivitás: külföldön épít passzívházakat egy magyar építőipari vállalkozó

Négy évig lángossütőként kereste Németországban a kenyerét, majd a közelmúltban visszatért eredeti szakmájához, és mérnökként építőipari céget alapított Daßlitz-ban egy erdélyi magyar vállalkozó. Józsa András Európa-szerte szállít és épít modulrendszerű passzívházakat, energiahatékony épületeket. Az első típusházak már el is készültek Németországban, Európa szerte.

A magyar mérnök terveiről és a röpke pár hónap leforgása alatt elért eredményeiről az Ostthüringer Zeitung német lap számolt be 2016. júniusában. Józsa András 2011-ben – vélhetően a drasztikus építőipari visszaesés miatt – költözött Németországba, bár ezt megelőzően Magyarországon is ért el eredményeket több mint 200 alacsony energiaigényű és passzívház épület kivitelezésében. Egy magyar-osztrák határ közelében megépült fogászati klinika például már kifejezetten energiahatékonysági szempontok alapján valósult meg, s bár nem passzívház lett, jelentős energiamegtakarítást tudtak elérni.

Die Arbeiten in Mohlsdorf laufen auf Hochtouren. Nachdem ein Interessent den Aufbau des Hauses in Daßlitz verfolgt hatte, entschied sich dieser für ein Passivhaus der Firma aus Langenwetzendorf. Foto: Tobias Schubert

Jelenleg a türingiai Mohlsdorfban épül egy energiatakarékos modulház Foto: Tobias Schubert Forrás: greiz.otz.de

A magyar mérnök idén januárban alakult, magyar szakmunkásokat is foglalkoztató új cége gyorsan felépíthető energiatakarékos modulházakat kínál. (Az előkészítő munkákat Magyarországon végzik.) Jelenleg a türingiai Mohlsdorfban épül ilyen modulház, ezt megelőzően másik két családi házat is felhúztak a német tartományban. Türingián kívül is vannak már modulházak – említi Józsa. Eddig kilenc épület áll Németországban, s van érdeklődés más országokból is: Belgiumból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból.

A modulház nagy előnye, hogy pár hónap alatt felépíthető, és szerkezete természetes, megújuló nyersanyagból, fából készül .

Cikk forrása >>

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.