Energiatudatos városfejlesztés: Heidelberg-Bahnstadt jelenleg a világ legnagyobb passzívházas települése

Energiatudatos városfejlesztés: Heidelberg-Bahnstadt jelenleg a világ legnagyobb passzívházas települése

A németországi Heidelbergben megvalósuló „vasútváros“ (Bahnstadt) jelenleg a világ legnagyobb passzívházas települése. Nevét onnét kapta, hogy a 116 hektáros terület korábban a vasút tulajdonában volt. Az új település mintegy 12 ezer embernek biztosít a közeljövőben új lakást vagy munkahelyet. A kiemelten energiahatékony lakásokon kívül iskola, óvoda, bevásárlóközpont is épül, irodaépületek létesülnek, továbbá szórakoztató és kulturális központ is megvalósul – mindegyiknél a passzívház-technológia elveit alkalmazzák. Az épületek egy része már megépült, de a munkálatok még nem fejeződtek be.

A darmstadti Passivhaus Institut tudományos módszerekkel annak járt utána, hogy egy ilyen nagy léptékű településfejlesztés során – melyben számos beruházó és tervező vesz részt – milyen eredménnyel valósítható meg a passzívház standard. A méréssorozatban a 2014-es év fogyasztását vették alapul; a vizsgálatba összesen 1260 lakást vontak be, melyek össz alapterülete 75 ezer négyzetméter. Az eredmény megfelelt a várakozásoknak: a mért fűtési energiafogyasztás nem haladta meg a 14,9 kWh/m² értéket, vagyis pontosan megfelelt a tervezési fázisban elvégzett számításoknak. Mint ismeretes: a passzívház-szabvány a fűtési energiaigény határértékét 15 kWh/m²év-ben határozza meg.

wohnbebauung_ggh-011

Fotó: heidelberg-bahnstadt.de

A mérés egyértelműen kimutatta, hogy a minőségbiztosítás során megtervezett és kivitelezett passzívházak esetében nem létezik a gyakorta kifogásolt ún.  „performance gap“, tehát nincs számottevő eltérés a tervezett és a megvalósult állapot között. Épp ellenkezőleg: bizonyítást nyert, hogy ismételhető technológiáról van szó, melyben a prognózisban szereplő energiamegtakarítás ténylegesen meg is valósul.

Az energiaigény és a fogyasztás között az a különbség, hogy az utóbbi a felhasználói viselkedés befolyását is tükrözi. Ezen kívül érdemes azt is megjegyezni, hogy a mérés az első üzemévben történt, amikor a költözési munkálatok és a még nem teljesen beszabályozott gépészet, valamint a száradási hőveszteség miatt a fogyasztás általában magasabb, mint a későbbi években.

Bővebb információk, valamint a teljes tanulmány német nyelven itt találhatók >>

A heidelbergi Bahnstadt hivatalos weboldala: www.heidelberg-bahnstadt.de

Nyitókép: Passive House Institute

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.