Hírek
2017 szeptember 17. írta: Passzívház Magyarország Egyesület

Szeptember 22-én indul a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező Képzés 12. évfolyama Budapesten

Szeptember 22-én indul a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező Képzés 12. évfolyama Budapesten

2017. szeptember 22-én indul a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező Képzés 12. évfolyama Budapesten. A Magyarországon 2011-ben bevezetett, 9 önálló modulból és gyakorlati műhelymunkából álló szakképzés végén nemzetközileg elismert minősített passzívház tervező, illetve minősített passzívház tanácsadó végzettség szerezhető vizsga útján.

Passzívházat tervezni nem egyszerű!

Magyar nyelvterületen viszonylag kevés szakirodalom érhető el a témában, ráadásul az egyetemeken, főiskolákon egyelőre hiányzik a fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez és kivitelezéséhez szükséges tudásanyag megszerzésének a lehetősége. E vonatkozásban is nagy előrelépést jelentett a passzívháztervező képzés hazai elérhetősége – passzívházak és fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez a legjobb és legegyszerűbb út a tanfolyam elvégzése. A tanfolyam trénerei több passzívház projekt tervezésében és kivitelezésében közreműködtek, s szereztek tapasztalatot.

Magyarországi bevezetése óta több, mint kétszázan végezték el hazánkban a szakképzést az eredeti német tananyag alapján, ugyanakkor a képzés és a tankönyvek is magyar nyelvűek. A képzés nemzetközileg elismert passzívháztervező vagy passzívház tanácsadó képesítést ad, a megszerzett tudás bárhol a világon hasznosítható.
Az uniós támogatással kidolgozott eredeti német tananyagon alapuló képzést eddig 27 országban adaptálták: Magyarország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Kanada, Chile, Szlovákia, Csehország, Észtország, Görögország, Németország, Dánia, Franciaország, Spanyolország, Egyesült Királyság, Lengyelország, Svédország, Írország, Japán, Dél-Korea, Litvánia, Luxemburg, Lettország, Új-Zéland, Portugália, Oroszország, Olaszország.

 

Minősített Passzívház Tervező képzés

Miért van szükség a képzésre?

A passzívházak megtervezése és megépítése több szakmát átfogó ismeretet igényel, melyek nélkül a megfelelő minőség megvalósítása nem lehetséges. Az építészet, épületfizika, épületgépészet és közgazdaságtan területén gyakorlati ismeretekre van szükség ahhoz, hogy a tervező ismerje a különböző szakterületek kölcsönhatásait az épület működésére a helyi klímaviszonyok között, összehangolja az egyes szakterületek képviselőinek munkáját, és szakszerű tanácsokat adhasson megbízójának.

Miért érdemes a képzést elvégezni?

A passzívház szabvány Európa legkiforrottabb, legdinamikusabban fejlődő energiahatékonysági szabványa. A hazai képzés oktatói gárdáját összeszokott, gyakorlott csapat alkotja, az oktatók számos hazai passzívház tervezésében és kivitelezésében közreműködtek. Akik a passzívháztervező képzést követően eredményes vizsgát tesznek, díjmentesen bekerülnek a nemzetközi passzívháztervező adatbázisba. A hallgatók megszerzik a minősített paszívházak tervezéséhez és építéséhez szükséges szaktudást, a képzés keretében elsajátítják a fokozottan energiahatékony épületek tervezéséhez szükséges épületenergetikai szoftver, a PHPP a használatát, továbbá piaci előnyre tehetnek szert az innovatív technológia alkalmazásával. A vizsga útján megszerezhető képesítés megkönnyíti a külföldi munkavállalást is.

Milyen előfeltételek szükségesek a tanfolyam elvégzéséhez?

A passzívháztervező képzés elsősorban gyakorló tervezőknek, gépészmérnököknek, szakági mérnököknek ajánlott, akik ismerik az épületek tervezési, szerkesztési gyakorlatát, használják a számítógépes programokat és jó épületfizikai alapismeretekkel rendelkeznek (tudnak pl. U-értéket számolni, csomópontokat szerkeszteni, excel-táblázatot kezelni). Ezek az alapok nem sajátíthatók el a képzésen, így elsősorban azoknak ajánlott, akik meglévő ismereteiket szeretnék továbbfejleszteni.
A képzés beruházók, ingatlanfejlesztők és kivitelezők számára is hasznosítható tudásanyaggal szolgál. Azok a résztvevők, akik nem rendelkeznek építészeti, mérnöki képesítéssel, passzívház tanácsadói képesítést szerezhetnek vizsga útján.

Modulok

A passzívház követelmények
A passzívház épületburok
A passzívházak hőellátása
Passzívházak szellőztető berendezései
Passzívház tervezési csomag (PHPP szoftver)
Gazdaságos passzívház
Passzívház standart az épületfelújításoknál
A tervezés gyakorlati megvalósítása
Vizsgaelőkészítő

A 12. évfolyam oktatási napjai péntek és szombat, 2 heti rendszerességgel. A nemzetközileg egységes vizsgára várhatóan 2017. december első felében kerül sor.

Érdeklődni illetve jelentkezni a phm@phm.hu e-mail címen lehet.

Részletes információk: www.passzivhaztervezo-oktatas.com

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.