Hírek
2016 augusztus 29. írta: Passzívház Magyarország Egyesület

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok novemberben. Idén is kinyit jó néhány energiatakarékos magyar passzívház

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok novemberben. Idén is kinyit jó néhány energiatakarékos magyar passzívház

Tizenhárom éve hívta életre a német Passivhaus Institut a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvényt, melyet hagyományosan novemberben tartanak. A program keretében használatban lévő passzívházakba látogathatnak el az érdeklődők programvezetők kíséretében. A fokozottan energiatakarékos épületeket idén november 11-13. között lehet felkeresni. A hazai programokat ezúttal is az iPHA magyar tagszervezete, a Passzívházépítők Országos Szövetsége – új nevén Passzívház Magyarország Egyesület (PHM) – koordinálja.

 

 

Mára a világ számos országa csatlakozott a szakmai rendezvényhez. Szakmai programvezetés mellett, az építtetők, tulajdonosok jelenlétében több száz minősített, előminősített passzívházat lehetett felkeresni világszerte. Magyarországon a Passzívház Magyarország Egyesület (korábbi nevén PAOSZ) szervezésében 2009 óta látogathatók a fokozottan energiatakarékos, minimális fűtés- és energiaigénnyel üzemelő passzívházak.

Magyarországon is folyamatosan bővül a passzívházállomány. Az épületlátogatások keretében passzívház-minőségben felújított épületeket, új építésű – kivitelezés alatt álló, vagy már használatban lévő – passzívházakat lehet felkeresni az ország több pontján.

– Idén is tervezünk autóbuszos körutat, melynek keretében budapesti és főváros környéki passzívházakba látogathatnak el az érdeklődők szakmai programvezetők kíséretében. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően a passzívházak többsége egyénileg is látogatható lesz a megadott időpontokban. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött – közölte Szekér László okl. építészmérnök, minősített passzívháztervező, a PHM elnöke. A passzívház nyílt napok hazai programjairól, a részvételi feltételekről a www.passzivhaznyiltnap.com weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. (A friss információk szeptember második felétől kerülnek ki az oldalra.)

A passzívház nyílt napok Magyarországon is népszerű esemény; nemcsak szakmabelieket, hanem építtetőket, civileket is vonz. A látogatók tucatnyi kifejezetten költségtakarékos magyar példát láthattak az előző években. Többségében magánépíttetők nyitottak ajtót. Az általános tapasztalat a beszámolók alapján az, hogy a passzívházak valóban jól működnek, azaz nem fogyasztanak többet a tervezettnél, kiszámíthatóak és műszakilag is megbízhatóak.

– Néhány éve még sokan megkérdőjelezték nálunk, de ma már ki lehet jelenteni, hogy egyértelműen van jövője a technológiának – mondja Szekér László. – Egyre több a passzívház-komponensekkel történő épület- és lakásfelújítás, továbbá Magyarországon is elkezdődtek a nagyobb léptékű passzívház fejlesztések. Budapest XIII. kerületében a napokban adják át az első magyar passzívház-minőségű óvodát.

A passzívház nyílt napok látogatóinak egyik csoportja a szentendrei passzívház előtt 2015. novemberében. Az épületet Kosztolányi István tulajdonos mutatta be.

Kivitelezés alatt álló passzívházakat is megnézhettek tavaly a látogatók a passzívház nyílt napok keretében. A képen az erdőkertesi passzívház látható

A Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok keretében felkereshető passzívházakról informatív nemzetközi adatbázis is készül, amit a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) működtet. Az adatbázisba való bekerülés ingyenes online regisztrációhoz kötött, az építtetők, tulajdonosok regisztrálhatják az épületeket az alábbi weboldalon >>

A passzívház fenntartható energiaellátást biztosító innovatív technológia; felhasználói kényelmet, egészséges beltéri környezetet nyújt minimális energiafelhasználás mellett. Hosszú távra szóló megtakarítást kínál, megfizethető megoldást jelent – olvasható az iPHA sajtóközleményében.

Webajánló

Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok Magyarországon

Nyitókép: Látogatók a budaörsi minősített passzívházban. A kép a 2015. évi Nemzetközi Passzívház Nyílt Napokon készült

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.