Összefoglaló a 22. Nemzetközi Passzívház Konferenciáról

Összefoglaló a 22. Nemzetközi Passzívház Konferenciáról

 

Bécs után a bajor főváros, München adott otthont a 22. Nemzetközi Passzívház Konferenciának 2018. március 9-én és 10-én. Ezúttal is a világ minden pontjáról érkeztek látogatók. A Passzívház Magyarország Egyesületet az alapító-elnök, Szekér László okl. építészmérnök, minősített passzívháztervező és oktató képviselte a rangos szakmai seregszemlén.

Szekér László összefoglalója

A konferencia idei mottója: Passzívház – Megéri!

A közel egy hetes programsorozat ezúttal is műhelymunkával kezdődött, március 5-től, hétfőtől 11 különböző workshop munkájában merülhettek el az érdeklődők. A hét közepén kerültek sorra a minősítők, tanfolyamszervezők és a különböző tervezést segítő szoftverek forgalmazóinak találkozóira.

Csütörtökön rendezte meg az iPHA az első, politikusoknak, városfejlesztőknek szóló tanácskozását, melynek fókuszában a felújítások, épületrekonstrukciók pénzügyi és minőségbiztosítási kérdései álltak. Maga a konferencia hagyományosan a péntek-szombati napokra esett, a plenáris előadások mellett négy szekcióban folytak az előadások. Az előadók egybehangzó véleménye szerint immár nem csak üzemeltetni, de megépíteni is megéri passzívházként: Németországban mindössze 5% a többletköltség, és ez a tendencia a világ számos országában hasonló. Egyre több passzívház komponens kerül be a nemzetközi adatbázisba Ázsiából és Észak-Amerikából.

Említést kell tennünk a kapcsolatépítő rendezvényekről, az először megrendezésre kerülő B2B rendezvényről, ahol többek között sikerült felvennünk a hivatalos kapcsolatot a kínai Passzívház Szövetséggel. Jó hangulatú volt az iPHA-est és a szombat esti vacsora a Hofbrauhaus sörözőben.

Az iPHA (Nemzetközi Passzívház Szövetség) jelenleg 20 tagot számlál.

Vasárnap lehetőség nyílt épületlátogatásokra, és vasárnap este került sor a hagyományos iPHA-tagok ülésére, ahol idén először a román passzívház szövetség is részt vett, a PHAR Abos Ede képviseletében.

A konferencia záróeseményén bejelentették a jövő évi konferencia helyszíneit – mivel 2019-ben már két nemzetközi konferencia is lesz: az egyiket Heidelbergben tartják május 3-4 között, a másikat szeptember 21-22-én Gaobeidian-ban, Kínában.

Dr. Wolfgang Feist professzor bejelentése nem volt teljesen váratlan: már több éve igen népes delegációk vesznek részt a nemzetközi passzívház konferenciákon – ez több száz főt jelent – és mivel Kínában hivatalosan is áttérnek a passzívházakra, nem meglepő, hogy jövőre ott kerül megrendezésre a nemzetközi passzívház konferencia.

A 2018-as év is tartogat még programokat: kétszer is megrendezik a Passzívház Nyílt Napokat, a szokásos novemberi alkalom mellett a nyár közepén is lesznek Nyílt Napok, a hangsúly a megfelelő árnyékoláson, szellőzésen és – amennyiben elengedhetetlenül szükséges – a hűtésen van. Ez utóbbi elsősorban a mediterrán országokban válhat szükségessé, de hazánkban is egyre inkább előtérbe kerül ez a nyári hőhullámok idején.

Az energiahatékonyság témája népszerű Kínában

Jelenleg Kínában épül a legtöbb m2 a világon, az építőipar szárnyal, és ez valószínűleg még sokáig így marad. Azonban minden egyes új épület energiát fog fogyasztani, fűtésre és hűtésre, és nem mindegy, hogy mennyit. Rendkívül fontos, és nagy jelentőségű, hogy Kínában felismerték, hogy komoly erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy megállítsuk a kedvezőtlen folyamatokat. Kínában elhatározták, hogy radikálisan javítják az épületek energiahatékonyságát, alkalmazzák a passzívház követelményrendszert az új épületeknél és a meglevő épületek felújításánál egyaránt. A 23. Nemzetközi Passzívház Konferencia helyszíne a Pekingtől 80 km-re délre található Gaobeidian, mely többek között az egyik passzívház-fejlesztés helyszíne is. Ha megépül, kb. 1 millió négyzetméter hasznos alapterületével a világ legnagyobb energiahatékony települése lesz. 2019 szeptemberében már állni fognak az első lakóházak, és lehetőség nyílik az épületlátogatásokra. A település többek között egy múzeumnak is otthont fog adni, mely szintén passzívház minőségben épül meg. Egyébként Kína több városában is épülnek passzívházak, az energiahatékony építésre való átállás jegyében egy technológiai park épül Gaobeidian-ban, ahol passzívház komponensek gyártása, fejlesztése, szakember képzés és tudományos tevékenység is folyik majd.

Passzívház kiállítás

A Nemzetközi Passzívház Konferenciát kísérő szakkiállítás az energiahatékony építéstechnológia legfontosabb eseménye. Új termékek, technológiák és ötletek kerülnek minden évben bemutatásra. Az idei kiállítás meglepetése a vákuumszigetelésű nyílászárók megjelenése volt, melyet egy délkoreai gyártó dobott a piacra. Tekintve, hogy 30%-kal kevesebb anyagból kétszer jobb teljesítményt nyújtanak, mint a jelenleg kapható legjobb triplaüvegezésű nyílászárók, nem kétséges, hogy biztató jövő előtt áll az új termék. Az energiahatékony építési technológia a legjobb környezetvédelmi eszköz minden országban, de különösen Kínában, ahol a nagyvárosokban már elviselhetetlen a szmog.

Fotók

22_nemzetkozi_passzivhaz_konferencia_munchen_2

22_nemzetkozi_passzivhaz_konferencia_munchen_3

22_nemzetkozi_passzivhaz_konferencia_munchen_4

22_nemzetkozi_passzivhaz_konferencia_munchen_5

22_nemzetkozi_passzivhaz_konferencia_munchen_6

COP23_Homepage_China_Slideshow

Cornell_-Tech_NY_3_Ausschnitt_Homepage

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.