Összegzés a 21. Nemzetközi Passzívház Konferenciáról. Klímabarát, energiatakarékos, komfortos és megbízható – Kína és Amerika is felfedezte a passzívház-technológiát

Összegzés a 21. Nemzetközi Passzívház Konferenciáról. Klímabarát, energiatakarékos, komfortos és megbízható – Kína és Amerika is felfedezte a passzívház-technológiát

A hagyományoktól eltérően idén nem német városban, hanem az osztrák fővárosban rendezték meg a darmstadti Passzívház Intézet kiemelt éves szakmai eseményét – a 21. Nemzetközi Passzívház Konferenciát 2017. április 24-30. között tartották Bécsben. Az épületlátogatásokkal, workshopokkal és előadásokkal tarkított, szakkiállítással egybekötött rendezvény az előző évek látogatottságához képest valamivel több látogatót vonzott, a szervezők 1200 résztvevőről számoltak be. Szembeötlő ugyanakkor a technológia iránti fokozódó nemzetközi érdeklődés, az idei konferenciára már több mint 60 országból érkeztek szakemberek.

A Passzívház Magyarország Egyesület (PHM) képviseletében, illetve egyénileg sok magyar szakember is kiutazott Bécsbe – az eddigieknél jóval erősebb volt a magyar képviselet a konferencián. Két tapasztalt szakember előadóként is bemutatkozhatott a nemzetközi közönség előtt. Nagy Csaba építész (Archikon) a 2015-ben Angyalföldön átadott – minősített passzívházként megvalósult – fokozottan energiatakarékos óvodaépületet mutatta tervezőként.

Takaros és takarékos Meséskert. Újabb energiatudatos mintaprojekt Angyalföldön. Átadták rendeltetésének az első magyar passzívház minőségű óvodát

Szekér László minősített passzívház tervező, a PHM alapító-elnöke új magyar passzívházakat ismertetett vetített képes előadás keretében a bécsi konferencián.

Ami már tavaly is érezhető volt: a kínaiak nagy potenciált látnak a passzívház-technológiában, s nagy léptékben gondolkodnak. Százezreknek otthont adó toronyházakat építenének passzívházként, emellett az oktatásban és passzívház-komponensek gyártásában is komoly lehetőségeket látnak. Az energiahatékony építésben Kína akár át is veheti a vezető szerepet, bár egyelőre még mindig Németországot és Ausztriát tartja a világ passzívház-nagyhatalomnak. USA sem akar lemaradni, mint az a mostani konferencián elhangzott, New York bizonyos részein új építéseknél a passzívház minőséget preferálják, bár a helyi rendeletekben ez még nem kötelezvényként, csak ajánlásként fogalmazódik meg. A tengerentúlról érdemes megemlíteni Kanadát is, ahol ugyancsak nagy az igény a passzívházakra.

Mindig magasabbra! Bécs után New York és Bilbao is megépítette első passzívház-minőségű toronyházát

Szekér László a konferencián úgy érzékelte, hogy a szomszédos országok, Románia, Szlovákia, Csehország is sokat fejlődött passzívház-technológiában.

Wolfgang Feist, a passzívház elmélet kidolgozója, az első passzívház építtetője, egyben a darmstadti Passzívház Intézet igazgatója a konferencián hangsúlyozta, hogy

az energiahatékony épületüzemeltetést, magas komfortot biztosító klímabarát építési standard több mint 25 éve a piacon van.

Bizonyított, alaposan kidolgozott technológia, amely különböző éghajlaton – a hideg Északon és a meleg Délen is – hatékonyan alkalmazható energiamegtakarításra. A német Passzívház Intézet által kidolgozott oktatási programot, a passzívház tervező képzést jó néhány országban elindították, és az e-learning program iránt is nagy az érdeklődés. Magyarországon 2011 óta képeznek minősített passzívház tervezőket a Minősített Passzívház Tervező Képzés keretében. Az e-learningről később közlünk részleteket.

Fotók a 21. Nmezetközi Passzívház Konferenciáról >>

Jövőre München lesz a házigazdája a konferenciának, 2018. március 9-10-én tartják.

Muenchen_Call_for_papers_EN_petit

 

Bécsben rendezik meg a 21. Nemzetközi Passzívház Konferenciát áprilisban

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.