Passzívházak a weben. Az épületek műszaki adatairól is tájékoztat a hivatalos nemzetközi adatbázis

Passzívházak a weben. Az épületek műszaki adatairól is tájékoztat a hivatalos nemzetközi adatbázis

Passzívházat ma már a világ számos országában építenek. Az első passzívház 25 éve létesült a németországi Darmstadtban. Építtetője a passzívház-szabványt kidolgozó Prof. Wolfgang Feist fizikus, aki 1996-ban alapította meg a Passivhaus Institutot. A Darmstadtban működő intézet fontos szakmai szerepet tölt be; őrködik a technológia alkalmazásának tisztasága felett, számon tartja világ minősített passzívházait, nemzetközi szakember-adatbázist működtet, komoly kutatási és fejlesztő munkát végez.

Hány passzívház épült az elmúlt 25 évben? Pontos számadatok nem ismertek, a becsléseket illetően elég nagy a szórás (különböző források világviszonylatban 25-40 ezer minősített passzívházat említenek). Nem minden passzívházat minősítenek, így pontos statisztika nem áll rendelkezésre. A Passivhaus-Datenbank nemzetközi online adatbázis az egyetlen hivatalos forrás, s bár az adatbankban egyelőre csak a megvalósult projektek töredéke, mindössze 3559 passzívház szerepel műszaki adatokkal, fotóval, hiteles képet ad arról, hogy az energiahatékony építés csúcstechnológiája szinte minden épülettípusnál alkalmazható. Az adatbank hasznos információt szolgáltat az épületek energetikai paramétereiről, műszaki adatairól is. Az adatbázist a Passivhaus Dienstleistung GmbH, a Passivhaus Institut, az iPHA (Nemzetközi Passzívház Szövetség), valamint az IG Passivhaus Deutschland együttesen üzemelteti.

Az online adatbázisban ország/régió, épülettípus, épületszerkezet, beruházás (új építés, felújítás stb.), valamint passzívház (energia) kategóriák alapján kereshetők ki a minősített épületek. Magyarországra keresve egyelőre 19 minősített passzívházra kapunk találatot – mindegyik lakóépület, családi ház, ikerház vagy sorház. ((Ennél több passzívház valósult meg hazánkban 2009 óta.) Összevetésképpen: Németország 2149, Ausztria 751, Franciaország 174, USA 73, az Egyesült Királyság pedig 66 passzívházzal szerepel jelenleg az adatbázisban.

www.passivhausprojekte.de

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.