Épülnek új passzívházak Magyarországon? Van jövője a technológiának?

Épülnek új passzívházak Magyarországon? Van jövője a technológiának?
Hány passzívház épült eddig hazánkban? Milyen épülettípusok ezek? Van jövője a technológiának? Hol képzik a “passzívházas” szakembereket? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ összeállításunk.
 

Szerző: Green Press Hírügynökség | Mesterházy Mónika szakújságíró

 

A 2011 áprilisában indított Green Press Blogon ezidáig több száz cikk született passzívház témakörben. Ismertettük a technológia alapelveit, számos magyar és külföldi passzívházat és autentikus szakembert mutattunk be.

Mint közismert, az első minőségellenőrzött – minősített – magyar passzívház 2008-ban épült meg a Pest megyei Szadán. A “normál” költségvetésből megvalósult családi ház minősítési tanúsítványát 2009 februárjában vehették át a tervezésben, kivitelezésben közreműködő szakemberek, valamint a tulajdonosok a Green Press által szervezett Passzívházak és Energiahatékony Épületek c. szakmai konferencián. Három év elteltével interjút készítettünk az építtetővel a használói, üzemeltetési tapasztalatokról – itt olvasható >>

Egy passzívház körülbelül 75 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint egy hagyományos technológiával létesített új épület. Egy 150 négyzetméter hasznos alapterületű családi ház esetében 1500 Watt fűtési teljesítmény elegendő az épület befűtéséhez. A passzívház olyan alacsony energiaigényű épület, amelyet a szellőztető rendszerén keresztül lehet fűtési hővel ellátni. Részletesen ebben a cikkben írtunk a passzívház kritériumokról >>

A fotón látható személyek balról jobbra: Sariri-Baffia Enikő okl. építőmérnök, passzívház minősítő, Szekér László minősített passzívháztervező (az első magyar passzív családi ház tervezője), Balogh György építtető-tulajdonos, Béleczki Attila a kivitelező cég vezetője, Benécs József okl. gépészmérnök, minősített passzívháztervező

A képen az első minősített magyar passzívház magánépíttetője, Balogh György programozó matematikus látható, amint átveszi Sariri-Baffia Enikőtől az épület minősítési tanúsítványát

Hány minősített passzívház van Magyarországon?

Sokan kíváncsiak erre. A válasz: kevesebb, mint ahány valóban eléri a passzívház-minőséget, mivel nem minden passzívházat minősítenek. Miért nem minősítenek minden passzívházat? Ennek egyik oka, hogy az építtetőnek nem fontos a ‘papír’, azaz a tanúsítvány, nem akar plusz költségeket. A minősítési eljárás menetéről alábbi összeállításunk ad részletes információkat >>

A tudatos építtető ideális esetben olyan szakembereket választ, akik nemcsak megfelelő szaktudással, képesítéssel bírnak, hanem tapasztalattal is rendelkeznek: közreműködtek már passzívház tervezésében, kivitelezésében, így szakértelmük garanciát ad arra, hogy az építészeti tervek, az energetikai méretezések, számítások pontosak, és a kivitelező is jó munkát végez. Passzívház tervezésekor, építésekor különösen fontos az egyes szakágak, munkafolyamatok összehangolása – sok apróságon el lehet csúszni. (Kivitelezésnél alapelvárás, hogy a légtömörség és a hőhídmentesség teljesüljön.)

A minősített passzívházaknak van egy nemzetközi online adatbázisa, ez a Passivhaus-Datenbank, melyet a Passivhaus Dienstleistung GmbH, a Passivhaus Institut (Passzívház Intézet, Darmstadt), az iPHA (Nemzetközi Passzívház Szövetség), valamint az IG Passivhaus Deutschland együttesen működtet. Az adatbank webes felülete a közelmúltban újult meg. Jelenleg 2877 épület látható az oldalon a világ minden pontjáról, vagyis elenyészően kevés ahhoz képest, hogy a világ passzívházállományát 50 ezerre teszik (a Passivhaus Institut becslése).

Mindössze 16 magyar passzívház látható adatbázisban. Ennél valamivel több minősített passzívház van – egyelőre nem jelentek meg az oldalon. A passzívház minőséget elérő épületek száma információink szerint ennek a háromszorosára tehető. A képes adatbankban érdemes körülnézni, informatív: feltüntetik az épületek főbb jellemzőit, a helyszínt, az épülettípust, a kivitelezés évét, az alapterületet, a közreműködő szakemberek nevét, olvashatunk a szerkezetről, a beépített komponensekről (nyílászárók, hőszigetelés típusa stb.), és látható a PHPP-számítás eredménye is. Két fotó az adatbázisról:

 

Az alábbi településeken létesült 2009 óta minőségellenőrzött passzívház: Fót, Tényő, Szada, Orosháza, Kiskunfélegyháza, Budapest (4), Dunakeszi, Esztergom, Páty, Szeged, Eger, Szentendre, Budaörs.

Az épületek közül több minden évben felkereshető a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvény keretében, a rendezvény weboldalán olvasható ismertető ezekről a házakról.

A magyar passzívházak hivatalos minősítője az Energie Planer Team – érdemes erre figyelni, mivel más cég, szervezet vagy személy által kiállított minősítési tanúsítvány nem minősül hivatalosnak. Az Energia Planer Team által minősített magyar passzívházak listája itt látható >>

Itt tizenhét magyar épület szerepel, eggyel több, mint a Passivhaus-Datenbankban. Ha a településeket vetjük össze, Jakabszállás és Üröm hiányzik a nemzetközi adatbázisból.

A fotón és a nyitóképen a pátyi passzívház látható. Tervező: Sinóros-Szabó Balázs

Van jövője a passzívház-technológiának?

Van. A technológia folyamatosan fejlődik, a passzívházak ma már sok esetben megújuló források ötvözésével a zéró energiafogyasztás és az energiatermelés irányába mutatnak. Az Európai Unió döntése értelmében 2019-től minden állami tulajdonú épület, 2021-től pedig minden új épület és átfogó felújítás esetén a szén-dioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését figyelembe vevő technikákat kell a megvalósítás során alkalmazni. Ehhez elkerülhetetlen a passzívház követelményrendszer, illetve -technológia gyakorlati alkalmazása, nem csak új épületeknél, hanem a felújítások esetében is.

Szakemberképzés

2011-ben vezették be Magyarországon a Minősített Passzívház Tervező képzést az eredeti német tananyag adaptációjával, budapesti oktatási helyszínnel. Nemzetközileg elismert passzívház tervezői vagy passzívház tanácsadói képesítés szerezhető a modulrendszerű képzésen, amely évente kétszer, tavaszi és őszi kurzusokkal indul és minden országban, ahol a képzés jelen van, egységes vizsgával zárul.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.