VII. Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia a Francia Intézetben

VII. Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia a Francia Intézetben
passzivhazkonf_2017_fejlec

Tisztelt Konferencia látogatók, Hölgyeim és Uraim, kedves kollégák és barátok!

November vége van újra, egyre kevesebbet látjuk a Napot, és egyre hidegebb van. Szerencsések azok, akik egy mozdulattal meleget tudnak varázsolni a gázfűtéses lakásukba, és azok is örülhetnek, akik egyáltalán valahogy tudják fűteni a lakásaikat, házaikat, de legszerencsésebbek azok, akik már passzívházakban élhetnek. Ebben az időszakban a passzívházakban még nem kell fűteni, mondhatjuk úgy is, hogy még kitart a nyári meleg. Ez meg hogy lehet? – Aki ismeri a passzívházak titkát, az tudja, hogy ez igenis lehetséges. Aki pedig most találkozik ezzel a témával először, az megismerkedhet ezzel az új tudománnyal. Tíz éve épülnek a passzívházak hazánkban, az első minősített épület tanúsítványát pont e falak közt adták át. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, ideje megállni egy kicsit, számot vetni az eltelt évekkel, küzdelmekkel és eredményeikkel, és elgondolkodni a jövőn. Itt az idő a megújulásra, és ezt akár szó szerint is érthetjük: a passzívházakat a megújuló forrásokkal kombinálva lehetségessé vált a zéróenergiás épületek létrehozása – elérhető áron. A jövő tehát elkezdődött.

Az első passzívházépítőkre ma is lehet számítani, de már jelen van egy új, fiatal és aktív nemzedék, akiknek már természetesek azok a technikák és elvek, amiért tíz évvel ezelőtt még igencsak meg kellett küzdeni. Tíz évvel ezelőtt még nehézségbe ütközött a megfelelő építőanyagok beszerzése, a legtöbb passzívház komponenst külföldről kellett behozni. Ma már szinte minden elérhető, és az árak is megfizethetőek. A kérdés, hogy életképes-e a passzívház-technológia itthon is eldőlt. Ha van rá támogatás, ha nincs – ezek a házak épülnek, és egyre nagyobb ütemben. Már nem kísérletről beszélünk, hanem egy meghatározó trendről – erről fog beszélni a XIII. kerület önkormányzatának képviselője, akik egy ideje szinte csak passzívházakat építenek, mint teszik azt Frankfurtban, Bécsben, Voralbergben, Brüsszelben és még sok helyen. Első előadónk egy kiváló francia építész, francia példákat fog bemutatni nekünk. De megismerhetjük a romániai passzívház helyzetet, olyan szerencsések vagyunk, hogy mi is taníthattuk az előadót – azóta már ő tanítja az újabb nemzedékeket. Az idei konferencia központi témája a levegő – ami akkor válik igazán fontossá, ha nincs – és mostanában egyre inkább érezni, hogy fontossá kezd válni. Kínában például olyan nagy a szmog, hogy égető szükség van arra, hogy tegyenek valamit: felfedezték a passzívházat. Paradox módon nem elsősorban a megtakarítás miatt, hanem azért, mert a passzívház légtömör héja és szűrt, tisztított friss levegő ellátó rendszer alkalmas a beltéri levegőminőség biztosítására. A passzívházak alkalmasak a szmoghelyzet kezelésére – miközben maguk nem szennyezik tovább a levegőt.

Napjaink legnagyobb kihívásai, a népességrobbanás, energiaválság és környezetszennyezés ördögi köréből való kiutat az energiahatékonyság, újrahasznosítás és megújuló források alkalmazása jelenti – ez pont a passzívháztechnológia. A passzívházakkal elérhető kb. 90%-os energiamegtakarítás ugyanis a környezetszennyezés 90%-os csökkenésével is jár, sőt, a megújuló források integrálásával ez akár nullára csökkenthető. Mindezt úgy, hogy a komfortigényeket nem kell lejjebb adnunk, sőt: soha nem látott komfortot biztosíthatunk épületeinknek. Mi már látjuk a fényt az alagút végén, de a helyzet jelenleg még nem rózsás. Erről meggyőződhetünk a klímaváltozás szélsőségeivel is foglalkozó kiváló előadónk beszámolójából.

A konferencia négy blokkra tagolódik, az első és a harmadik blokk végén panelbeszélgetésekre kerül sor, ahová az előadók mellett további vendégeket hívtunk meg egy-egy beszélgetésre, amibe akár a közönség is bekapcsolódhat, kérdéseket feltéve a meghívott előadóknak. Célunk, hogy elősegítsük a közös gondolkodást, a megoldásokat keresve. A beszélgetések fókuszában a levegő áll, egyrészt a közös, mindannyiunkat érintő légkör, melynek minősége valódi közügy, és mindenkinek kell érte tenni, másrészt a beltéri, privát levegőminőség kérdésköre, amiért egyénileg is sokat tehetünk. A konferencia szakmai konferencia, ahol szakmai bemutatók révén első kézből ismerkedhetünk meg a legújabb megoldásokkal, termékekkel és szerkezetekkel. Nagy örömünkre szolgál, hogy megjelentek a hazai gyártók, és egyre többen látnak benne üzleti fantáziát, hogy ezen a piacon fejlesszenek. Szakmai előadóink a falazatoktól és hőszigetelésektől kezdve a nyílászárókon át a gépészeti és elektromos megoldásokon át osztják meg tapasztalataikat, illetve engednek bepillantást a műhelytitkokba. Az előadásokat szakmai kiállítás kíséri, melyeket az előadások szüneteiben lehet megtekinteni.

Engedjék meg, hogy köszönetünket fejezzük ki a házigazdának, a Francia Intézetnek, hogy ismét itt rendezhetjük meg a konferenciát, a Környezetvédelmi Hónap keretén belül. Köszönjük a lehetőséget és támogatást. Köszönjük az előadóinknak a felkészülést és az előadásokat, köszönjük a partner cégek és szervezetek támogatását a konferencia megrendezéséhez.

Szekér László DLA okl. építészmérnök, a Passzívház Magyarország Egyesület elnöke, minősített passzívháztervező és oktató

Elhangzott a VII. Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferencia megnyitóján, 2017. november 24-én

Nyitóképünk egy korábbi konferencián készült

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.