Passipedia

A darmstadti Passivhaus Institut által gondozott www.passipedia.de honlapon elérhető Passipedia a Wikipedia mintájára készült olyan átfogó tudástár, amelyben az érdeklődők német és angol nyelven, hiteles forrásmunkák alapján tájékozódhatnak a passzívházakat érintő szinte valamennyi kérdéskörről. A honlapon az építtetők, a tervezők, a gyártók és a kivitelezők választ kapnak az őket érdeklő olyan kérdésekre, hogy pl. szabad-e kinyitni az ablakokat egy passzívházban, hogyan lehet elkerülni a hőhidakat, és melyik építőipari termékek rendelkeznek már minősítő bizonyítvánnyal.

A honlapon egyes szakcikkek cseh, kínai és spanyol nyelven is olvashatók, illetve bizonyos tartalmak csak az iPHA (International Passive House Association) tagjai számára érhetők el.

A honlapon elérhető szakmai anyagok a következő fő csoportokba vannak besorolva:

Alapismeretek
Épülethéjazat
Épületgépészet
Passzívházak tervezése
Passzívházak építése
Passzívházak használata
Passzívházak minősítése
PHPP
Példák passzívházakra
Passzívházakkal kapcsolatos tapasztalatok
Passzívházak a különböző klímazónákban
Képzések és továbbképzések
Szakcikkek az iPHA-tagok részére
Multimédia a passzívházak témájához
A Passivhaus Institut kiadványai

A Passzívházak használata című főfejezetből az olvasó például mérési eredmények alapján megtudhatja azt, hogy a passzívházak fűtési hőigényének maximuma nemcsak papíron 15 kWh/(m2a), hanem az a valóságban is teljesül. A 4 sorházban összesen 32 lakást magában foglaló hannover-kronsbergi projekt esetén például a PHPP szerint standard feltételek mellett elvégzett számítás eredménye 13,5 kWh/(m2a)-ra adódott ki, az üzemeltetés 3. évében (2001/2002-ben) pedig a lakások fűtési hőigényének mért középértéke 12,8 kWh/(m2a) volt.

Dr. Vajda József

Passipedia