Minősített passzívház tervező képzés Februárban indul a 7. évfolyam, még lehet jelentkezni!

Minősített passzívház tervező képzés Februárban indul a 7. évfolyam, még lehet jelentkezni!

Az Európa számos országában dinamikus ütemben terjeszkedő passzívházakról sokan tudják, hogy minimális energia- és fűtésigénnyel üzemelnek, ráadásul a kivitelezésük sem feltétlenül kerül többe, mint a hagyományos technológiával létesült épületeké. A passzívházak megtervezése és a kivitelezése speciális szakismeretet igényel. A Magyarországon 2011-ben bevezetett Minősített Passzívház Tervező Képzés az egyetlen hivatalos képzés jelenleg hazánkban, ahol évek óta praktizáló, vagy frissen diplomázott építész-, gépészmérnökök, illetve az építőiparban dolgozók elsajátíthatják a passzívháztervezéshez, -építéshez szükséges ismereteket. 

2014. február 7-én indul a 7. évfolyam, már az őszi a modulokra is lehet jelentkezni!

Sariri-Baffia Enikő

Sariri-Baffia Enikő

Nagy eséllyel tudnak munkát találni és vállalni külföldön is azok a szakemberek, akik Magyarországon, a képzést követően egységes nemzetközi vizsga útján megszerzik a minősített passzívháztervezői vagy passzívház tanácsadói oklevelet. Németországban kifejezetten befogadó az építőipar, számos nagyváros indított az utóbbi években komoly fejlesztéseket, több helyütt kizárólag passzívházakkal létesülnek új városnegyedek – tájékoztatta a Green Presst Sariri-Baffia Enikő, okl. építőmérnök, passzívház-minősítő.

Professzor Wolfgang Feist

Prof. Wolfgang Feist, fizikusprofesszor, a passzívház-elmélet kidolgozója, a világ első passzívházának építtetője

A Németországban praktizáló, passzívház-minősítéssel foglalkozó mérnöknő Prof. Wolfgang Feist fizikus mellett sajátította el a passzívház-technológiát a kilencvenes években; a passzívház-elméletet kidolgozó, és 1991-ben a világ első passzívházát megépítő szaktekintély közvetlen munkatársa volt évekig a darmstadti Passivhaus Institutnál.

Sariri-Baffia Enikő adaptálta magyar nyelvre, s indította el 2011-ben Budapesten a Passivhaus Institut által kidolgozott – számos országban bevezetett – Minősített Passzívháztervező Képzést, amely évente tavaszi és őszi kurzusokkal indul; 2014. február 7-én már a 7. évfolyam kezdi meg tanulmányait. A képzés uniós támogatója az Intelligent Energy Europe.

A 6. évfolyam decemberben zárult, a képzés eddigi történetében ezen voltak a legtöbben. Tizenhatan jelentkeztek a decemberi vizsgára, többségük sikeres vizsgát tett. A minősített passzívháztervezők – köztük a magyarok – a Passivhaus Planer nemzetközi adatbázisból kereshetők ki. A  2014. január 14-ei állapot szerint 43 országból már több mint 3500 szakember szerepel a listán elérhetőségekkel, ebből 2781 minősített passzívháztervező, 700 passzívház tanácsadó. Érdekességképpen: 2013-ban mintegy ezren szerezték meg a képesítést a világ minden tájáról, és 45 magyar szakember adatai találhatók az adatbázisban jelenleg.

A Minősített Passzívház Tervező képzésről

Minősített Passzívház Tervező képzés

A 2014. évi tavaszi kurzus (7. évfolyam) 2014. február 7-én indul Budapesten, az oktatási napokat továbbra is pénteken és szombaton tartják. A képzés 9 tematikus modulból és gyakorlati műhelymunkából áll. A képzés előnye, hogy az egyes modulokra külön is lehet jelentkezni, nem feltétel tehát a 9 modul együttes látogatása, ám aki sikeres vizsgát szeretne tenni, annak célszerű valamennyin részt vennie.

A modulokra az Építész Továbbképző weboldalán lehet jelentkezni. A képzés honlapjának  jobb oldali sávjában láthatók a modulok időpontjai és a részletes tematika is elérhető ugyanitt.

2014. február 7. péntek, 1. modul | A passzívház követelmények, alapozó szint

Ez a modult áttekintést nyújt passzívháztémában, a passzívház alapötletétől kiindulva a házak szerkezeti és épületgépészeti koncepcióján keresztül a Passzívház Tervezőcsomaggal (PHPP-vel) történő energiamérleg elkészítéséig. Magában foglalja a minőségbiztosítási kérdéseket és a passzívházak minősítési eljárását az energiahatékony építés legfontosabb elméleti alapjainak a megismertetésével. Nemcsak szakmabelieknek – építészeknek, gépészeknek stb. -, a minden téma iránt érdeklődőnek ajánljuk! Részletek az 1. modul tematikájáról a www.passzivhaztervezo-oktatas.com weboldal Modulok menüpontjában olvashatók.

2014. február 8. szombat, 2. modul | A passzívház épületburok, haladó szint

A termikus burok, különösen a hőhídmentes szerkezeti csatlakozások döntő szerepet játszanak a passzívházak energiahatékony kialakításában. A 2. modul tanóráin a résztvevők megismerkednek a tömör és átlátszó épületelemekkel, az alkalmas építőanyagokkal, a felhasználható komponensekkel és azok beépítési részleteivel. Az átadott elméleti ismereteket tervezési gyakorlatok egészítik ki. Részletek a 2. modul tematikájáról a www.passzivhaztervezo-oktatas.com weboldal Modulok menüpontjában olvashatók.

Jelentkezés a képzésre

Az egyes modulokra (külön-külön) az Építész Továbbképző weboldalán online regisztrációt követően lehet jelentkezni. A www.passzivhaztervezo-oktatas.com weboldal Modulok menüpontjában találhatók a jelentkezés feltételei, s itt érhető el az Építész Továbbképző regisztrációs felülete is.

 

Nyitókép: Budapest 13. kerületében múlt év őszén kezdődött a 100 lakásos passzív társasház kivitelezése (bérlakások épülnek), hazánkban ez az első legnagyobb ilyen jellegű fejlesztés.

Fotó: Green Press

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.