A legújabb passzívházak
2020 április 24. írta: admin

Hogyan hasznosítja a környezeti energiát egy passzívház?

Hogyan hasznosítja a környezeti energiát egy passzívház?

Egy épület fenntarthatósága szempontjából az egyik legfontosabb mutató, hogy összesítve mennyi energiát fogyaszt, illetve termel. A budakalászi szolár-passzívház  esetében egy hónap híján egy éves mérési eredmények állnak rendelkezésre, így már tudunk bizonyos következtetéseket levonni.

összesített vill energia fogyasztás 20190526-20200424összesített vill energia termelés 20190526-20200424 2összesített vill energia saldo 20190526-20200424 2Az első képen az épület energiafogyasztása látható, 2019május 27-től a mai napig, 2020 04 24 reggelig. Jól látható a téli hónapok emelkedő fogyasztása. A második képen a napelemes cseréppel fedett szolár tető energiatermelése látható, szintén napi bontásban. Nem meglepő, hogy a pont a kritikus téli hónapokban kisebb a termelés, ilyenkor van a legalacsonyabban a Nap pályája. A köznyelv ezeket “emberes” hónapoknak nevezi, és nem véletlenül. Emberpróbáló idők ezek. A passzívház jó hőszigetelése segít átvészelni a nehéz hónapokat. Még fűtés nélkül sem lehet megfagyni egy passzívházban! A harmadik képen ugyanezen időszak összesített energia mérlege látható: a “boldog” időszakban pozitív, az “emberes” hónapokban negatív a mérleg. A mi esetünkben, éves viszonylatban kb. kiegyenlítődik a mérleg, ezért nevezzük zéróenergiásnak a házat. Éves szinten az energiaszámlája nulla. A körülmények – mint például az időjárás, a szobahőmérséklet, személyek száma, életmód stb. nyilván jelentősen árnyalhatják a képet. Jelen karanténes időszakban például a folyamatos otthoni tartózkodás nyilván emeli a fogyasztást, illetve passzívházas sajátosság, hogy sztenderd 24 fokos hőmérsékletet tartanak a felhasználók a fűtési időszakban, ami szintén kicsit emeli a fogyasztási adatokat. Két-három éves mérés szükséges ahhoz, hogy az esetlegeségek már átlagolhatók legyenek. A követelmény pedig átlag 20 fokos szobahőmérsékletet ír elő.

Bárki utánaszámolhat a saját fogyasztási adatainak, elég, ha éves szinten összeadja az energiaszámlákat (villanyszámla és gázszámla) az éves adatot elosztja a fűtött alapterülettel, és kap egy használható adatot.

Például ha valakinek az éves áramszámlája 100.000 Ft, gázszámlája 150.000 Ft, a fűtött alapterülete 90 m2, akkor 250.000/90= 2777 Ft/m2,év számot kap, ez lesz a lakása/háza fajlagos, négyzetméterre vetített energia költsége. De nem feltétlenül kell ennek a számnak nagynak lennie.

A budakalászi ház esetében ez a jelenlegi számítások szerint 11.000/135= 81 Ft/m2 lesz.

Ennek a kulcsa az, hogy passzívház szintű hatékonyság mellett a környezeti energiákat intenzíven hasznosítjuk.

Az épület tervezője Szekér László DLA  (Zéróenergiás Tervezés Kft.)

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly and PDF

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.